Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

"Μετά το χωρισμό μου απέκτησα καινούργιο σύντροφο. Σκέφτομαι να φέρω αυτό τον άνθρωπο να ζήσει μαζί μας, μαζί με το παιδί μου. Μήπως δεν είναι σωστό;"

 
 Όταν κάποιος χωρίσει και ζει μόνος μαζί με το παιδί του, έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να αποκτήσει καινούργιο σύντροφο, κάτι που είναι σημαντικό και για την ψυχολογία του παιδιού, γιατί είναι καλό να ξέρει ότι η ζωή μας αποκτά νόημα, χαρά και ικανοποίηση μέσα από τη γνωριμία ενός άλλου ανθρώπου. Η απόφαση όμως να φέρουμε αυτό τον άνθρωπο στο σπίτι, όταν μάλιστα υπάρχει ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος ζει κάπου αλλού, χρειάζεται πάρα πολλή σκέψη. Είναι καλό, πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα τόσο με τον καινούργιο μας σύντροφο όσο και με το παιδί, όσον αφορά τον ερχομό αυτού του ανθρώπου στο σπίτι.  Έτσι, πρέπει να εξηγήσουμε στο σύντροφό μας ότι μπαίνοντας στο σπίτι και ζώντας μαζί με το παιδί δε θα έχει το ρόλο του πατέρα. Εφόσον μάλιστα ζει ο πατέρας του παιδιού, πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς τη σχέση του παιδιού με τον πατέρα για την καλύτερη ταυτότητα ρόλου με το πατρικό πρότυπο. Ο καινούργιος σύντροφος θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δε θα παρεμβαίνει στη ζωή του παιδιού, δε θα αναπτύξει σχέσεις κριτικής διάθεσης, δε θα προσπαθήσει να θέσει τους δικούς του όρους στη διαπαιδαγώγησή του, αλλά θα θα έχει μια σταθερή και καλή φιλική σχέση μαζί του, χωρίς να κρίνει , να παρεμβαίνει ή να καθοδηγεί το παιδί, το οποίο οφείλει να έχει άμεση σχέση και επικοινωνία με τον πατέρα του.
  Αν έχει πεθάνει ο πατέρας του παιδιού, τότε είναι καλό να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε σ' αυτό τον άνθρωπο τον πατρικό ρόλο και είναι σημαντικό ο σύντροφός μας να αναπτύξει μια σταθερή σχέση επιρροής στην ψυχή του παιδιού. Αν μάλιστα τεθεί θέμα να αποκτήσουμε και άλλο παιδί, η απάντηση θα πρέπει να είναι θετική, εφόσον βέβαια το επιθυμούμε και εμείς. Το παιδί μας δε θα θορυβηθεί με το καινούργιο αδερφάκι. Οφείλουμε λοιπόν, αυτό τον άνθρωπο να τον ενισχύσουμε θετικά στο παιδί, ως καινούργιο πατέρα, ενώ με τον ερχομό και ενός άλλου παιδιού ενισχύεται ακόμη περισσότερο η οικογένεια.

  Αυτά όλα, βέβαια, προϋποθέτουν ότι θα έχουμε εκτιμήσει σωστά προηγουμένως αυτό τον άνθρωπο, θα έχουμε βεβαιωθεί ότι είναι ένας άνθρωπος ποιοτικός, σταθερός και θετικός. Γιατί πολλές φορές τέτοιες επιλογές, μετα το πρώτο διάστημα του ενθουσιασμού, κρύβουν πολλές δυσκολίες. Και ένας καινούργιος άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μας και στη ζωή του παιδιού μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να φέρει εντάσεις και συγκρούσεις, προκαλώντας αντιπαράθεση ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κακό κλίμα, που μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε κατάθλιψη ή ακόμα και σε απόπειρα αυτοκτονίας. (ΑΣΚΗΤΗΣ, 2006 : 173-174-175)


Βιβλιογραφία :
DR ΑΣΚΗΤΗΣ Ε. ΘΑΝΟΣ (2006), Γονείς και Παιδί, Εκδ.ΛΙΒΑΝΗ, ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου