Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Μήπως το παιδί μας είναι πολύ μικρό;


  Σε ποιά ηλικία μπορεί το παιδί μου ν' αρχίσει να χαίρεται το τραγούδι;
Η απάντηση είναι απλή : εννιά μήνες πριν γεννηθεί! Γιατροί και ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα σε ποια χρονική στιγμή αρχίζει το έμβρυο μες στην κοιλιά της μητέρας του να έχει ακουστικές εντυπώσεις από ψυχικά βιώματα, τα οποία να εμφανίζονται και μετα τη γέννησή του (π.χ. με την μορφή των ονείρων). Και πράγματι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι χτύποι της καρδιάς της μητέρας και η φωνή της εμφανίζονται σε συνδυασμό με κάποιο αίσθημα προστατευτικής αγάπης. Το αργότερο τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης το έμβρυο αντιδρά με κινήσεις του σε εξωτερικά ερεθίσματα. Οι παλμοί που προέρχονται από τους μουσικούς φθόγγους του τραγουδιού μεταφέρονται μέσω του σκελετικού  συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων στο παιδί.
  Όποιος διαλέγει μουσική για να ηρεμήσει, να περιορίσει την ανησυχία του, που έχει ανάγκη περισυλλογής, αυτός θα ψάξει για μουσικά κομμάτια με 72 έως 76 κτύπους το λεπτό. Όχι μόνο γιατί η καρδιά μας χτυπάει σ' αυτόν τον ρυθμό, αλλά και γιατί η καρδιά της μητέρας χτυπούσε έτσι και γιατί επίσης -χωρίς να το ξέρουμε- θυμόμαστε το διάστημα πριν από τη γέννησή μας.

  Είναι πολύ δύσκολο να προσκομίσει κανείς ακριβείς επιστημονικές αποδείξεις. "Έρευνες", όπως τις εννοούν οι επιστήμονες των φυσικών επιστημών, αποκλείονται εκ των προτέρων. Υπάρχουν, όμως, και χωρίς τέτοιες "αποδείξεις", αρκετές ενδείξεις ότι για μας τους ανθρώπους η ακοή είναι ένα πολύ πρώιμο μέσον επαφής με τον κόσμο και ότι η κλίση μας προς το "άκουσμα", τη μουσική, αρχίζει πριν γεννηθούμε.

  Το παιδί μας λοιπόν ποτέ δεν είναι πολύ μικρό για ν' αρχίσει μουσική. Ακόμα και όταν δείχνει να μην αντιδρά και πολύ πριν αρχίσει να τραγουδάει μαζί με άλλους, το τραγούδι μας και η μουσική μας έχουν επίδραση επάνω του, δίνοντας και σε μας τη δυνατότητα να διδάξουμε την αγάπη προς τη μουσική. (REGNER, 1988: 57-58)



Βιβλιογραφία :

  •     Regner Hermann (1988), Ας μάθουμε να αγαπάμε τη μουσική, μτφρ. :Κων/νος Σαρρόπουλος, Εκδ. για την Ελλάδα DIAN BOOKS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου