Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Κάνω γρήγορα κινήσεις

  Την παρακάτω δραστηριότητα, σας την παραθέτω όπως υπάρχει στο βιβλίο του Ανδρέα Χαραλάμπους (2002), "Μουσικά Παιγνίδια στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία" - το κίτρινο Εκδόσεις Ατραπός, Αθήνα.
  Μία δραστηριότητα όπου χρειάζεται προετοιμασία από εμάς και λειτουργεί ευεργετικά και διασκεδαστικά σε στιγμές όπου τα παιδιά είναι λίγο ανήσυχα.



  • "Αυτό είναι ένα παιγνίδι ταχύτητας, γι'αυτό χρειάζεται προετοιμασία από την νηπιαγωγό. Είναι ένα παιγνίδι που ξεσηκώνει τα παιδιά, γι'αυτό μπορούμε να το παίζουμε, σχεδόν, κάθε μέρα.
  • Τα παιδιά κάθονται σε ημικύκλιο. Η νηπιαγωγός κάθεται μπροστά τους: θα λέει κάτι, θα το κάνει η ίδια και ταυτόχρονα τα παιδιά. Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα. Τα παιδιά θα κάνουν, ότι λέει η νηπιαγωγός αλλά αμέσως, γρήγορα.
          -κτυπώ τα χέρια (παλαμάκια)
            -πιάνω το αυτί
          -κτυπώ τα χέρια
            -πιάνω τη μύτη
          -κτυπώ τα χέρια
            -πιάνω τα δυο αυτιά
          -κτυπώ τα χέρια
            -πιάνω μύτη και αυτί
           εδώ τα παιδιά θα τα χάσουν - θα πάει το ένα χέρι προς το μάτι, θ' αρχίσουν να γελούν.
          -κτυπώ τα χέρια
            -ξύνομαι
          -κτυπώ τα χέρια
            -φταρνίζομαι
          -κτυπώ τα χέρια
           -ξύνομαι και βήχω
          -κτυπώ τα χέρια
            -βήχω και ξύνω τον  διπλανό μου

          Επιμένω: Οι εναλλαγές πρέπει να γίνονται γρήγορα.  Είναι ένα παιχνίδι το οποίο μπορώ να χρησιμοποιώ κάθε φορά που βλέπω τα παιδιά να ψιλοβαριούνται.

*Εμείς σας δώσαμε κάποιες ιδέες. Μπορείτε να προσθέσετε δικές σας, δηλαδή τι να κάνουν τα παιδιά. Ότι και να σκεφτείτε το "κτυπώ τα χέρια" θα πρέπει πάντα να υπάρχει σαν ενδιάμεσος σταθμός. Και μη ξεχνάτε την ταχύτητα των εναλλαγών. Γι'αυτό η νηπιαγωγός θα προετοιμαστεί στο τι θα πει, τι ακριβώς θα ζητήσει. " (Χαραλάμπους (2002), σελ: 103-105)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου