Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Τρουφάκια από MusicEfi


                      

Διανύουμε μία περίοδο, όπου τα γλυκά κάνουν αισθητή την παρουσία τους ...γι'αυτό κι εμείς θα μείνουμε σε αυτη τη γλυκιά διάθεση και θα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά ... τρουφάκια!!!
  Όχι, μην αναρωτιέστε.....δεν άλλαξε η θεματολογία του blog. Ο ρυθμός, η κίνηση και ο λόγος θα είναι τα βασικά συστατικά μας, για να ξεκινήσουμε :)

  Εισαγωγή/Κινησιολογικό

  • Είμαστε σε διάταξη κύκλου με τα γόνατα λυγισμένα και τον κορμό κάτω, αλλά χωρίς να καθόμαστε στο πάτωμα. Ζητάμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν τον εαυτό τους, την στάση σώματος τους , που έχουν το κέντρο βάρος τους κτλ.
                        

  • Με τον ήχο ενός ρυθμού απο χειροτύμπανο, κάνουμε μία στροφή προς τα δεξιά, αλλάζοντας το κέντρο βάρους και παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στη στάση του σώματος.



  • Η παιδαγωγός επιλέγει ένα παιδί ως παράδειγμα και με αφορμή αυτό, ζητάμε από το κάθε παιδί να κάνει πάνω εκεί την ατομική του εξερεύνηση. Εξερευνούν τις αλλαγές στις στάσεις του σώματός τους (διασταυρώσεις) που μπορούν να γίνουν π.χ. αντίθετο γόνατο με κεφάλι, αντίθετη παλάμη με ώμο, γόνατο με αγκώνα κ.τ.λ.
  • Με μουσική υπόκρουση από CD, ζητάμε από τα παιδιά να γίνουν "ζευγάρια" και να ανακαλύψουν περισσότερες διασταυρώσεις του σώματος.


  Το παρακάτω παιχνίδι, το βρήκα στο βιβλίο :
 "First Steps In Teaching Creative Dance To Children" - MARY JOYCE
  Published August 13th 1993 by McGraw-Hill Humanities/Social Sciences/Languages
  (first published June 1980)
 Παιχνίδι Κινησιολογικό (criss-cross town - "H πόλη της Διασταύρωσης")
  Κάποια παιδιά στέκονται στο κέντρο της αίθουσας. Τα υπόλοιπα κρύβονται, μακριά στις γωνίες της αίθουσας.
  Η Παιδαγωγός ξεκινά την αφήγηση (και τα παιδιά την δράση!):
"Μια φορά κι έναν καιρό, κάποια παιδιά είχαν αποκοιμηθεί σε ένα πάρκο. Αλλά δεν γνώριζαν ότι αυτο το πάρκο ανήκει στην πόλη της Διασταύρωσης!!
 Ξαφνικά, πίσω από τα δέντρα και κάτω από μεγάλες πέτρες ήρθαν κάποιοι περίεργοι άνθρωποι, οι άνθρωποι της διασταύρωσης (criss-cross people). Υπήρχαν criss-cross σκυλιά, criss-cross αράχνες, criss-cross γάτες, criss-cross λαγουδάκια, criss-cross άντρες, criss-cross γυναίκες.
  Μερικές φορές, αυτοί σερνόντουσταν στο πλάϊ, ανάποδα, πάντα όμως με κινήσεις διασταύρωσης. Πλησίαζαν κοντά, πολύ κοντά στα παιδιά που είχαν αποκοιμηθεί, όταν ξαφνικά, τα παιδιά ξυπνούν και τεντώνονται. Τα παιδιά τεντώθηκαν τόσο ψηλά και έντονα, όπου φοβήθηκαν οι άνθρωποι της διασταύρωσης (criss-cross people) και με τον ίδιο τρόπο κίνησης κι όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, πήγαν πίσω στην κρυψώνα τους".

Η δραστηριότητα αυτή, μπορεί να επαναληφθεί αλλάζοντας τα παιδιά ρόλους.



  Τραγούδι 
Όταν διασταυρωθούν τα κατάλληλα υλικά, τότε έχουμε ........ένα γλυκό αποτέλεσμα.
Βάλτε τη δική σας μελωδία και ρυθμό, και συνοδεύοντας τους στίχους με κινήσεις μαζί με τα παιδιά, απολαύστε τα μουσικά μας τρουφάκια!!!

     ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
(στίχοι: Έφη Χατζηθεοδωρίδου)

Τι ειν'αυτό; Τι είν'αυτό;
Κι είναι τόσο δα μικρό
Στρογγυλό, σοκολατένιο
Μες στη γλύκα βουτηγμένο

Βούτυρο, μπισκότα, γάλα
και τριμμένο καρυδάκι
Με κακάο και με τρούφα
έχεις τέλειο γλυκάκι ...!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου