Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Δραστηριότητα: "Άκου ήχο..."

   Στην ανάρτηση με τίτλο "Εφημερίδα (και άλλα αντικείμενα) ως Κίνητρο Έκφρασης", είδαμε τον τρόπο προσέγγισης χρήσης κάποιου αντικειμένου ως μέσο έκφρασης του παιδιού. Η παρακάτω δραστηριότητα, συνδέεται με το άρθρο αυτό, γι' αυτό και σας την παραθέτω.
  •   Αρχικά, συγκεντρώνουμε διαφορετικά είδη χαρτιού (χαρτί γκοφρέ, χαρτί από εφημερίδα, χαρτόνι χοντρό, ριζόχαρτο κ.τ.λ.) και μαζί με τα παιδιά παρατηρούμε στο κάθε είδος τι χαρακτηριστικά έχει π.χ. άγριο/μαλακό στην υφή, χοντρό/λεπτό, αν το ρίξουμε κάτω τι ήχο κάνει, αν το χτυπήσουμε με την παλάμη μας πώς θα ακουστεί κ.ο.κ.
  •   Επιλέγουμε ένα κομμάτι χαρτί από εφημερίδα, ένα κομμάτι απο λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Με αυτα τα τρία είδη, δημιουργούμε ένα χάρτινο drum όπου το κολλάμε, με χαρτοταινία στο πάτωμα.



  • Στη συνέχεια, κάθε παιδί της ομάδας μας, παίρνει από ένα κομμάτι χαρτί, διαφορετικού είδους και κρατώντας το, κινείται στον χώρο λέγοντας ρυθμικά τα παρακάτω στιχάκια.
"Άκου ήχο που θα βγεί
Άμα παίξεις στο χαρτί
Το κουνήσεις, το χτυπήσεις
Κι ότι άλλο θες εσύ" 
 (στίχοι: Έφη  Χατζηθεοδωρίδου)

  •     Στα δύο πρώτα στιχάκια, τα παιδιά κινούνται στον χώρο, χτυπώντας την παλάμη τους ρυθμικά στο χαρτί.
  • Στα δύο τελευταία στιχάκια κουνάνε το χαρτί στον αέρα κι έπειτα το χτυπούν ρυθμικά. Τελειώνοντας το στιχάκι σταματούν σαν αγάλματα (παύση). 
    


  • Στην παύση, ακούγεται ένας αυτοσχέδιος ρυθμός από το παιδί που κάθεται στο χάρτινο drum. Όταν ολοκληρωθεί το ρυθμικό, επαναλαμβάνονται από την υπόλοιπη ομάδα,οι παραπάνω στίχοι.


  • Από την θέση του παιδιού στο χάρτινο drum , περνάνε διαδοχικά όλα τα παιδιά.
                                                                                                          Καλή Επιτυχία!
                                                                                                              MusicEfi 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου