Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η Μουσική Και Το Παιδί

  Η σημασία της μουσικής στην εκπαίδευση του παιδιού είναι μεγάλη. Ξέρουμε πόσο άμεσα επενεργεί η μουσική στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος αυτός είναι ο εύπλαστος και  ευαίσθητος συναισθηματικός κόσμος του παιδιού.

  Η εύθυμη μουσική για παράδειγμα, μας χαροποιεί και, αντίστροφα, όταν είμαστε χαρούμενοι, θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας τραγουδώντας ή σφυρίζοντας. Η μουσική με το να βοηθά στην έκφραση συναισθημάτων μας, θετικών ή αρνητικών συντέλει στην ανάπτυξη μιας όσο το δυνατό πιο ισορροπημένης προσωπικότητας.
  ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ : η ευχαρίστηση που παίρνουν από τη μουσική, η ευαισθησία που αναπτύσσεται σ'αυτά μέσω της και η πειθαρχία που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στις μουσικές δραστηριότητες να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν περισσότερο ευτυχισμένα, περισσότερο ώριμα και έτοιμα να παίξουν τον ρόλο τους στην κοινωνία.

  Μέσω του ομαδικού τραγουδιού, της κίνησης των παιχνιδιών με τραγούδι και των ομαδικών εκτελέσεων ενόργανης μουσικής, προσφέρονται θαυμάσιες ευκαιρίες στα παιδιά για κοινωνικοποίηση. Η αίσθηση της κοινωνικότητας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα ντροπαλά παιδιά και σ' αυτά που για διάφορους λόγους αρνούνται συνεργασία.
  Η μουσική είναι ίσως το μόνο μέσο που θα ενθαρρύνει ένα αποτραβηγμένο παιδί να βγει από το καβούκι του και να επικοινωνήσει με τον κόσμο γύρω του. Η μουσική μπορεί και έχει τη δύναμη, να κεντρίσει τη φαντασία του και να του αποκαλύψει άγνωστες, και στον εαυτό του ακόμη, δημιουργικές δυνάμεις.
  Πάνω απ'όλα όμως, η μουσική προσφέρει στο κάθε παιδί πραγματική χαρά και ευχαρίστηση. Αυτό το συναίσθημα της χαράς το παιδί δεν θα το κρατήσει μόνο για τον εαυτό του, αλλά θα το χαρίσει και στους άλλους, στην οικογένειά του, στους φίλους του.  (ΣΕΡΓΗ, 1982 :3-4)


2 σχόλια:

  1. Εύχομαι το blog σου να έχει επιτυχία και να συνεχίσεις να μας προσφέρεις τις πολύτιμες αυτές γνώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Αν και ειναι ακόμα πολύ αρχή......Ευελπιστώ, να υλοποιήσω σύντομα και τα επόμενα βήματα που έχω ως στόχο.

      Διαγραφή