Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δραστηριότητα: "Η έφοδος των οργάνων"

 

  Ηλικία: παιχνίδι για όλους
  Υλικά: μουσικά όργανα, Cd
  Διάρκεια: 10-15 λεπτά

  Η ομάδα σχηματίζει ένα κύκλο και γύρω της τοποθετούνται μουσικά όργανα, ένα λιγότερο από τον αριθμό των παικτών. Ακούνε ένα απόσπασμα κάποιου μουσικού έργου. Μόλις σταματήσει η μουσική κάθε ένας προσπαθεί να αρπάξει ένα όργανο όσο πιο γρήγορα μπορεί. Στη συνέχεια ξαναφήνουν τα όργανα και αυτός που δεν κατάφερε να πάρει ένα, φεύγει από τον κύκλο παίρνοντας το όργανο που θέλει για να συνοδεύσει τη μουσική που θα ξαναρχίσει. Κάθε φορά που σταματά η μουσική ένας νέος παίκτης αποκλείεται από τον κύκλο και διαλέγει με τη σειρά του ένα όργανο για να συναντήσει τους άλλους που ήδη συνοδεύουν τη μουσική. Αυτός που θα μείνει μέχρι το τέλος θα είναι ο νικητής.
ΣΗΜ.: Σιγά-σιγά, τα μέλη της ομάδας φτιάχνουν έτσι μια ορχήστρα που συνοδεύει τη μουσική. Έτσι αυτο το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία σε μία ομάδα να αυτοσχεδιάσει σχεδόν ασυναίσθητα, ακόμα κι αν αυτοί που συμμετέχουν δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί προηγουμένως.
 Έχει ενδιαφέρον να αφήνουμε την ομάδα που σχηματίζεται, να αυτοσχεδιάζει ανεξάρτητα από το Cd  που ακούγεται, είτε τραγουδώντας μαζί της.

 Αυτός που παραμένει μέχρι το τέλος του παιχνιδιού μέσα στον κύκλο μπορεί να πάρει στη συνέχεια ένα σημαντικό ρόλο για το επόμενο παιχνίδι π.χ. σαν διευθυντής ορχήστρας ή να είναι ο παίκτης που θα έχει δεμένα μάτια σε ανάλογο παιχνίδι. (Τόμπλερ, 2002 : 44)


Βιβλιογραφία: Μιχάλης Τόμπλερ (2002), "100 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ", Τίτλος πρωτοτύπου "HANDBOOK OF MUSIC GAMES MUZIKAAL SPELEN BOEK",(1979) συγγραφέας: GER STORMS, επιμέλεια-μτφρ.: Μιχάλης Τόμπλερ, Εκδ.: orpheus Σ. & Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΟΕ, ΑΘΗΝΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου