Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Παιχνίδι Γνωριμίας "Η θέση...."


  Στην ανάρτηση με τον τίτλο "Αρχίζουμε... :)", έχω γράψει ένα παιχνίδι γνωριμίας και μιας και σύντομα ξεκινά η σχολική χρονιά στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά κ.ο.κ. σκέφτηκα, να γράψω ακόμα ένα παιχνίδι που είχα διδαχθεί στον Διετή Κύκλο Μουσικοκινητικής Αγωγής/Carl Orff.


 Καθόμαστε κάτω με τα παιδιά, σε διάταξη κύκλου. Αφήνουμε δίπλα μας λίγο κενό και ξεκινά η Παιδαγωγός το παρακάτω στιχάκι ρυθμικά :

                                                           "Η θέση δεξιά μου
                                                             είναι αδειανή
                                                             Έλα Παναγιώτα να κάτσουμε μαζί" 

 Στο παράδειγμά μας, η "Παναγιώτα" σηκώνεται από την θέση της και κάθεται δεξιά της Παιδαγωγού. Ομοίως, συνεχίζει η "Παναγιώτα", λέει ρυθμικά το παραπάνω στιχάκι και
καλεί το επόμενο παιδί κ.ο.κ.

  Μπορούμε στη συνέχεια του παιχνιδιού, να προσθέσουμε ακόμα ένα στοιχείο. Όταν η "Παναγιώτα" καλέσει για παράδειγμα τον "Αχιλλέα"....ο "Αχιλλέας" ρωτά : "Πώς θες να έρθω;" κι η "Παναγιώτα" ζητά να έρθει π.χ. σαν αλογάκι. Τότε οι υπόλοιποι της ομάδας συνοδεύουν την κίνησή του με ήχους από το στόμα.

  Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει την παραπάνω δραστηριότητα σε παιδιά ηλικίας 3 ετών μέχρι και 7 ετών. Στα μικρότερα, έχει ενδιαφέρον γιατί ακόμα δεν γνωρίζουν τις έννοιες "Δεξιά ή Αριστερά" και το παιχνίδι αυτό βοηθά να εξοικοιωθούν με την δεξιά τους πλευρά. Στο επιπρόσθετο στοιχείο, της ερώτησης "Πώς θες να έρθω;" θα εκπλαγείτε ευχάριστα με την φαντασία και τις ιδέες των παιδιών, όταν απαντούν στο ερώτημα αυτό. 

Καλή Αρχή αύριο στις Νηπιαγωγούς, Δασκάλους κ.τ.λ. και να έχουμε γενικότερα μία όμορφη, δημιουργική σχολική χρονιά !!

MusicEfi
 




  



2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο παιχνίδι γνωριμίας για τα μικρούλια!...Ευχαριστούμε πολύ Έφη, ευχόμαστε να δούμε κι άλλες όμορφες , δημιουργικες ιδέες για τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή