Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχίζουμε... :)


Καλό μήνα!
Ξεκίνησε ο μήνας των μαθητών στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά. Ήδη, από σήμερα, λιλιπούτεια χαμόγελα θα γεμίσουν τους Παιδικούς Σταθμούς. Πολλά παιδιά, ενδέχεται να μην γνωρίζονται μεταξύ τους, για αυτό και προτείνω την παρακάτω δραστηριότητα, όπου θα βοηθήσει στο να παίξουν όλα τα παιδιά μαζί και να γνωριστούν(κατάλληλη για 3 1/2  χρ. και άνω).
  
  Επιλέγουμε έναν χώρο, όπου θα είναι κατάλληλος για την ομαδούλα μας, για να κινηθεί ελεύθερα κι ασφαλή. Βάζουμε μια μουσική επιλογής μας και μαζί με τα παιδιά κινούμαστε στον ρυθμό της. Κάθε φορά που η μουσική σταματά,τα παιδιά δημιουργούν "ζευγάρια" μεταξύ τους (σημαντικό, σε κάθε παύση να βρίσκουν άλλο παιδί να γίνουν "ζευγάρι"). Ακολουθεί η εντολή μας, για παράδειγμα να ενώσουν ένα δάχτυλο χεριού ή ολόκληρη την παλάμη, να ενώσουν τις πλάτες τους, να ενώσουν το ένα τους γόνατο κ.ο.κ. Ζητάμε να "παίζουν" με τα επίπεδα (ψηλά-μέση-χαμηλά), δημιουργώντας με τα "ζευγάρια" τους διάφορα σχήματα. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν, όπως είναι ακίνητα και τα υπόλοιπα "ζευγάρια".
  Στην τελευταία παύση, ζητάμε να μείνουν με τα "ζευγάρια" τους και καθόμαστε σε διάταξη κύκλου. Δίνουμε λίγο χρόνο, να γνωρίσει ο καθένας το "ζευγάρι" του (χαμηλόφωνα) με σκοπό στη συνέχεια να τον\την παρουσιάσει. Καλό θα ήταν, η Παιδαγωγός να ορίσει εξαρχής τι ερωτήσεις θα γίνουν (3 με 4 το πολύ) π.χ. τ' όνομά, αγαπημένο χρώμα, αγαπημένο παιχνίδι, που πήγε διακοπές κ.τ.λ. 
Κι η γνωριμία ξεκινά.......

Καλή Αρχή !
musicEfi




Πηγή : Διετής Κύκλος Μουσικοκινητικής Αγωγής/Μέθοδο Carl Orff, Σχολή Μωραϊτη
             Διδασκαλία: Αγγέλικα Σλάβικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου