Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Μέσα απ'τα κρουστά όργανα, τα παιδιά γνωρίζονται.

  Ο εμπνευστής της μουσικοκινητικής αγωγής, Carl Orff είχε πει: "Τον ρυθμό μπορεί κανείς μόνο να τον απελευθερώσει. Ο ρυθμός δεν είναι κάτι το αφηρημένο, είναι η ίδια η ζωή. Ο ρυθμός δρα και επιδρά, είναι η δύναμη που ενώνει τη γλώσσα, τη μουσική και την κίνηση."
Αυτός είναι κι ο σκοπός της δραστηριότητας που ακολουθεί. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε διαφορετικά τα πρωϊνά σας, όπου ο ρυθμός των παιδιών παίρνει τον πρώτο λόγο.

  Καθόμαστε σε διάταξη κύκλου, μαζί με τα παιδιά ....


Χρησιμοποιούμε ένα μουσικό όργανο, κρουστό. Ένα χειροτύμπανο, ντέφι, ξυλάκια κ.τ.λ. Σύμφωνα με τον Carl Orff, η απλή συνοδεία με όργανα επιτρέπει ακόμα και σε κάποιον που δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με τη μουσική να "παίξει", να συμμετέχει σε κάποιο κομμάτι με σχετική ευκολία.
 
Εμείς, επιλέξαμε ξυλάκια ...

 Κρατήστε στο ένα χέρι το ένα ξυλάκι από το ζευγάρι. Δώστε προσοχή, πώς θα το κρατήσετε, γιατί παίζει ρόλο στην παραγωγή του ήχου.
Καλό είναι να υπάρχει λίγο κενό και να μην ακουμπά όλη η παλάμη πάνω στο ξυλάκι.
Αν κρατάτε τα ξυλάκια σφιχτά , τότε θα διακρίνεται πως ο ήχος τους δεν είναι καθαρός.  Πειραματιστείτε και σίγουρα θα διακρίνετε ακουστικά τις διαφορές.

......και woodblock.


 Πάμε να πούμε με τα παιδιά την Καλημέρα μας !
Ξεκινά η Παιδαγωγός, με τα ξυλάκια. Ας ορίσουμε τον 1 χτύπο με το σχεδιάκι δίπλα (στην μουσική, είναι ένα τέταρτο).


 Χωρίστε την "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" σε συλλαβές. Kάθε συλλαβή ισούται με 1 χτύπο (δες φωτό).


 Μετά την "Καλημέρα", μπορεί να πει το καθε παιδί, διαδοχικά, το όνομά του. Στο παράδειγμά μας, χρησιμοποιούμε το κρουστό woodblock. Ομοίως κι εδώ, κάθε συλλαβή ισούται με 1 χτύπο στο κρουστό οργανάκι μας.


 Τα παιδιά, ενθουσιάζονται με τα μουσικά όργανα. Στα τέλη του 1920, ο Karl Maendler βοήθησε στον σχεδιασμό των μουσικών "οργάνων Orff". Τα όργανα Orff, προσφέρουν ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα στο παιδί, προκαλώντας το να τα εξερευνήσει και να πειραματιστεί.
Τι πιο ενδιαφέρον λοιπόν, να ξεκινήσετε την ημέρα σας ρυθμικά με την βοήθεια των κρουστών!

MusiEfi




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου