Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

"Η μόλυνση του περιβάλλοντος"
  Είναι ευκαιρία να μιλήσει η νηπιαγωγός με τα παιδιά για το περιβάλλον. Για τη μόλυνση, τα δάση που καίγονται, τα νερά, τα ποτάμια, τα απόβλητα, τα εργοστάσια που μολύνουν τα πάντα, λαχανικά, φρούτα, το νερό που πίνουμε. Οι θάλασσες, τα πλοία με το πετρέλαιο που μολύνει τις θάλασσες. Τα ψάρια που ψοφάνε. Τα φυτοφάρμακα. Πουλιά, ζώα, ερπετά τα πάντα εξαφανίζονται. Είναι ένα ωραίο και μεγάλο θέμα που μπορεί να γίνει ένα μικρό project.

  Τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και η κάθε μια να αναλάβει ένα θέμα. Πτηνά, ζώα - θάλασσα - ποτάμια - ήλιος - ουρανός - παραλίες και τόσα άλλα. Αποφασίζουν τα ίδια τα παιδιά.

Μικρό Δρώμενο

Ρόλοι:
  1. Ήλιος - ένα παιδί
  2. Ουρανός - ένα παιδί
  3. Δέντρα - 4-5 παιδιά
  4. Σπίτια -  4-5 παιδιά
  Στον κάθε ρόλο, το κάθε παιδί έχει δυο όψεις. Από την μια χαρούμενη και καθαρή και πίσω ακριβώς το αντίθετο.
Το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του με χαρτόνια - κόλλες - χρώματα κλπ
Π.χ. ο ήλιος μπρος σε χρώματα κόκκινο-κίτρινο και από την πίσω πλευρά ο ήλιος σε χρώμα μαύρο.
Αυτές τις δυο όψεις το παιδί τις ενώνει με λαστιχάκια και τις φοράει στο κεφάλι του.Σε όλη την προετοιμασία το ένα παιδί βοηθά το άλλο. Η συνεργασία αυτή είναι πολυ σημαντική.
- Το ίδιο κάνουν και τα άλλα παιδιά με τους άλλους ρόλους π.χ. τα δέντρα - μπροστά είναι καταπράσινα και πίσω όλο μαύρο - καμένο.
- Εκτός από τους πιο πάνω ρόλους έχουμε :
-- Δύο παιδιά με μαύρες σακούλες στο χέρι με σκουπίδια - τενεκεδάκια - κόλλες - χαρτομάντηλα, άδεια κουτιά από χυμούς, γάλα κλπ.
-- Άλλα δύο - τρία παιδιά, με άδειες σακούλες έρχονται και τα μαζεύουν.
-- Οι ρόλοι πάλι γυρίζουν από την χαρούμενη πλευρά.


Το Δρώμενο :

- Αρχίζει η μουσική - "Η Άνοιξη", Βιβάλντι (30'')
- Μπαίνουν τα παιδιά, ήλιος - ουρανός - σπίτια - δέντρα και δείχνουν την χαρούμενη πλευρά τους.


- Μετά ακούγεται η μουσική "Paga Yaga" από το έργο "Πίνακες από μια έκθεση" του Μουσσόρσκυ (30'') και δυο παιδιά με τις μαύρες σακούλες μπαίνουν μέσα και αρχίζουν να πετούν σκουπίδια παντού. Τότε οι "ρόλοι", ο ένας μετα τον άλλον γυρίζουν και δείχνουν την πίσω πλευρά τους, που είναι μια άλλη όψη εντελώς διαφορετική, θλιμμένος ήλιος - λερωμένα τα σπίτια, μαύρα τα δέντρα, μαύρος ο ουρανός.
- Τα δύο-τρία παιδάκια που πρώτα έπαιζαν στην πλατεία χαρούμενα, τώρα κλαίγοντας, φεύγουν μακριά.

- Μετά ακούγεται μια άλλη μουσική : "Ελαφρύ Ιππικό" του Σιπέ μόνο η αρχή, δηλαδή οι τρομπέτες (30'').
- Τότε μπαίνουν μέσα δύο-τρία παιδιά με άδειες σακούλες και μαζεύουν τα σκουπίδια και το τοπίο γίνεται καθαρό.
- Ακούγεται πάλι "Η Άνοιξη" του Βιβάλντι (50''). Τότε οι "ρόλοι" δηλαδή ο ήλιος, τα δέντρα, τα σπίτια γυρίζουν από τη χαρούμενη πλευρά και τα δυο - τρία παιδάκια ξαναγυρίζουν στην πλατεία και χαρούμενα αρχίζουν να παίζουν. Μπορεί να ακουστεί και ένα μέρος από το έργο "Il Cardelino" (Η Καρδερίνα) του Βιβάλντι, όπου ακούγεται μόνο το φλάουτο που κάνει την Καρδερίνα να κελαηδεί.
  Τότε δύο-τρία παιδιά που ντύθηκαν μόνα τους πουλιά μπαίνουν στο σκηνικό και "πετούν" χαρούμενα.


- Στο τέλος, μια άλλη μέρα, τα παιδιά ζωγραφίζουν ότι τους άρεσε πιο πολύ.

- Στο παιχνίδι αυτό τα παιδιά βιωματικά αγγίζουν το τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί όλο τον πλανήτη, δηλαδή τη μόλυνση του περιβάλλοντος. (Χαραλάμπους, 2001 Σελ.: 205-211)

Βιβλιογραφία :
Χαραλάμπους Ανδρέας (2001), "Μουσικά Παιγνίδια στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία"-το κόκκινο, Εκδόσεις Ατραπός, Αθήνα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου