Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

"Κόκκινη Κλωστή"




                                         «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης,
                                    τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει»


  Γνωστή παροιμία όπου έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού.

  Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
   Ο "Μάρτης" φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
   Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. ( Διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: http://edu.klimaka.gr/diafora/557-paradosi-marths-klimaka.html [Πρόσβαση στις 27/02/2016].



Προσέγγιση της "Κόκκινης Κλωστής" μέσω της μουσικοκινητικής:

  • Στεκόμαστε με τα παιδιά σε διάταξη κύκλου και κρατάμε ένα κομμάτι κόκκινο νήμα. Προετοιμάζουμε χορευτικές κινήσεις (προσαρμοσμένες στις ηλικίες τους) και τα παιδιά μας ακολουθούν σε αυτές ακούγοντας https://youtu.be/j-U2MP4TXFg Ευανθία Ρεμπούτσικα, Κόκκινη Κλωστή [Πρόσβαση στις 22/02/2016]
  •  Χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και δίνουμε σε κάθε ζευγάρι από ένα κομμάτι κόκκινο νήμα με το οποίο τους ζητάμε να δημιουργήσουν ένα σχήμα στο πάτωμα . Στη συνέχεια, το κάθε ζευγάρι παρουσιάζει το σχήμα που δημιούργησε αναλαμβάνοντας ο ένας να περιγράψει το σχήμα με κίνηση κι ο άλλος με ήχο (είτε με ήχους από το στόμα, είτε με κάποιο μουσικό οργανάκι).



         Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου