Μουσική Αγωγή Στα Πρώτα Χρόνια Του Παιδιού

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μουσική και οι "προεκτάσεις" της

 
  Όταν ακούμε χαρούμενη μουσική (γραμμένη σε μείζονα κλίμακα) αυξάνεται η απόδοση της εργασίας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν ακούμε μουσική γραμμένη σε ελάσσονα κλίμακα (δηλαδή λυπημένη).

  • Η απαλή μουσική (κυρίως του Μότσαρτ και του Βιβάλντι) ηρεμεί τα βρέφη. Αυτό προέκυψε από μια έρευνα που έγινε στο νοσοκομείο Μητέρων του Λονδίνου. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι ο ρυθμός "Αντάντε" αντιστοιχεί ακριβώς στα 72 χτυπήματα ανά λεπτό. 
  • Μια έγκυος μητέρα ηρεμούσε μόνο όταν άκουγε την όπερα "Μαντάμ Μπατερφλάι" του Πουτσίνι. Λίγο αργότερα, το νεογέννητο σταματούσε να κλαίει όταν άκουγε την ίδια όπερα.
  • Στο Δημόσιο Μαιευτήριο Πιτιβιέ στη Γαλλία, οι συγγενείς του μωρού που πρόκειται να γεννηθεί ετοιμάζουν τη δική τους χορωδία. 
          Έτσι καλωσορίζουν το μωρό με όσο πιο γλυκιές και τρυφερές μελωδίες μπορούν να
          τραγουδήσουν (ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και το έμβρυο ακούει).

  •  Στην Αμερική καλλιέργησαν σιτάρι σε δύο διαφορετικά χωράφια. Οι συνθήκες ήταν ακριβώς οι ίδιες και για τις δύο καλλιέργειες. Μόνο που στο ένα χωράφι ακουγόταν μουσική ενώ στο άλλο όχι.
         Το σιτάρι στο χωράφι που ακουγόταν η μουσική φύτρωσε πιο γρήγορα και έδωσε      
         μεγαλύτερους καρπούς.
  • Οι αγελάδες αυγάνουν κατα 15-20% την παραγωγή γάλακτος όταν ακούνε μουσική του Μότσαρτ. Αντίθετα, μειώνουν την παραγωγή γάλακτος κατα 35% περίπου, όταν ακούνε δυνατή μουσική του Βάγκνερ ή κομμάτια Τζαζ. (Σακελλαρίδης, 1994 : 44)

Βιβλιογραφία :
           ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (1994), "Παίζοντας με τη Μουσική", Εκδ.: ΕΛΛΗΝΙΚΑ
           ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Αθήνα
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου